Byliny, které pomohou s pročištěním střev

K nemocem jsme náchylnější, když máme oslabenou imunitu a psychiku. Tělo se potom snadněji stává kořistí virů, bakterií a parazitů. Imunita se také úzce váže na činnost střev, proto jejich cílené pročištění má svůj význam. A v tom nám pomohou i byliny.
 

Černý rybíz 
FOTO: Profimedia.cz 

 

Černý rybíz
Silný antioxidant 
Nevyužívá se jen plod černého rybízu, ale i listy. Dodávají tělu vitamín C a zvyšují obranyschopnost organismu.
Z listů se připravuje jednoduše nálev, kdy přibližně dvě velké lžíce nasekaného čerstvého listí zalijeme asi půl litrem vroucí vody a necháme čtvrt hodiny louhovat. A potom pijeme v průběhu dne po třech částech.
Antiparazitální a celkově posilující účinky na tělo mají při pravidelné a dlouhodobé konzumaci česnek a cibule
Silnější je odvar, kdy necháme lístky projít krátkým varem asi tři minuty. Lepší je ho připravovat z čerstvých lístků, ale v zimě se dají použít i sušené. Působí kompletně v celém těle, odbourává nashromážděné jedy v organismu.

 

Černucha setá (lidově černý kmín)
Detoxikuje organismus, dezinfikuje střeva
Semena černuchy seté výborně účinkují na parazity ve střevech nebo i na otravu jídlem. Stimulují totiž peristaltiku střev, odvodňování a odvádění nežádoucích látek z těla. Aktivizují bílé krvinky a tím celkově posilují naši obranyschopnost. Svým dezinfekčním působením napomáhají organismu v obraně proti mikrobům.
Černucha setá obsahuje vitamíny A, D, E a řady B včetně kyseliny listové, dále minerály a stopové prvky. A hlavně nechybějí nenasycené mastné kyseliny omega 3 a 6.
Podle starých zápisků bylinu užívala i Kleopatra pro krásu a zdraví. Černucha se nejčastěji užívá ve formě oleje, z drcených semen se připravuje čaj, případně ji namletou přidáváme do jídla.
Při průjmu je vhodné užívat byliny, které zpomalí činnost střev, mají i dezinfekční účinky a zabraňují vstřebávání toxinů. Obdobně jako maliník a ostružiník působí sušený plod borůvky nebo červený květ jetele

 

Celer
Ochranný štít pro tělo
Obsahuje velké množství éterických olejů, které uvolňují typické aroma. Při konzumaci celeru tyto látky působí po cestě trávicím traktem na všechny jeho sliznice, v ústech, v žaludku, ve střevech. Odrazuje tak plísně a bakterie. Vyplatí se zařazovat ho pravidelně do jídelníčku.
Listy maliníku a ostružiníku
Harmonizují organismus
Listy těchto užitečných keřů bychom měli trhat v lese, nikoli na zahradě ze šlechtěných kultivarů. Mají výrazný protiprůjmový účinek, odvar z listů je vhodné užívat při střevních a žaludečních katarech a kolikách. Podporují vylučování žluči a celkově ulehčují trávení. Nesmírnou výhodou je jemnost jejich působení, takže takový čaj můžeme podávat i malým dětem.

 

Ořešák královský
Čistí zažívací trakt
Jedním z nejúčinnějších preparátů na hubení parazitů i jejich zárodečných stadií je tinktura z ořešáku. Připravíme ji z nedozrálých zelených slupek vlašských ořechů, jež sklízíme nejlépe na přelomu června a července, kdy vnitřní skořápka ještě nezatvrdla. Zelené ořechy rozčtvrtíme a vložíme je do alkoholu v poměru 1 : 3. Macerujeme 6–8 týdnů, pak přecedíme. Můžeme přidat vodu a cukr podle chuti.
Užíváme dvakrát denně kávovou lžičku po dobu tří týdnů. Výborně pomáhá při katarech zažívacího traktu, rekonvalescenci a při bolestech kloubů. Obdobné účinky má i odvar z listů, kterým omýváme poraněnou kůži, neboť urychluje hojení.
Má antibakteriální účinky, výborně účinkuje i jako kloktadlo při zánětech v krku a udržuje zdravé dásně – zabraňuje paradontóze.

 

Svízel syřišťový
Zlepší jaterní testy
Bylinu doporučoval již Mathioli ve svém herbáři při intoxikaci organismu hadím jedem či při žloutence. Významně ovlivňuje činnost lymfatického systému, jater a sleziny, tedy orgánů účastnících se detoxikace organismu.

 

Zdroj: Zdena Nováčková, Právo 
 

 

 

Vytváří StudioMC na systému PublicMC s podporou MediaMC | © PublicMC 2005 - 2024